Svenska poddar om true crime

True crime-genren har fått ett uppsving på senare år. Till skillnad från en deckarbok eller Martin Beck-film innebär begreppet true crime att det handlar om brott som har begåtts i verkligheten. Det rör sig alltså inte om några uppdiktade historier som har skräddarsytts för att vara spännande. Uppsvinget i true crime-genren omfattar även podcasts och det finns några svenska sådana som är värda att lyssna på för den som är intresserad av ämnet.

Krull & Kriminell

Krull & Kriminell är en podcast som startade i januari 2016 och pågår än idag. Dock hade den ett uppehåll på ett drygt år mellan 2018 och 2019, men sedan april 2019 är den igång igen med nya avsnitt. Namnet kommer efter programledaren Bobbo Krull, tidigare känd från bland annat humorprogrammet Pippirull som kunde höras i Sveriges Radio P3 1998-2003. Hans poddkollega är Geir W. Stakset, storebror till före detta Kartellen-medlemmen Sebastian Stakset (Sebbe Staxx). Det är dock i princip alltid Bobbo som sköter intervjuerna man hör i podden.

I varje avsnitt intervjuas en ny gäst. Oftast är det en person som har haft en bakgrund som yrkeskriminell men nu har lagt det livet bakom sig och berättar om hur det var då. Några kända före detta kriminella som har varit gäster i podden är bland annat Solvallamördaren Janne Raininen, den flerfaldige fängelserymmaren Daniel Maiorna och Bandidosbossen Mehdi Seyyed.

Förhoppningsvis kan gästernas berättelser om det destruktiva livet som yrkeskriminell avskräcka en del poddlyssnare från att lockas in i den kriminella världen. Om man är i behov av pengar är det bättre att använda sig av tjänster som Capcito och liknande, istället för att lockas av snabba cash i den kriminella världen.

Utöver före detta livsstilskriminella har även andra gäster, med någon form av anknytning till kriminalitet, intervjuats i podden. Bland annat en advokat, domare, kriminalreporter och polis.

Sedan den nya säsongen 2019 har Krull & Kriminell även börjat spela upp ljudboken Gängmedlem, som Geir Stakset är medförfattare till. I varje avsnitt får man höra runt 45 minuter av ljudboken, som till stor del är baserad på verkliga händelser.

Svenska rån

Svenska rån är en relativt nystartad podd som hade premiär i februari 2019. Sedan dess har elva avsnitt släppts och de handlar om rån som har begåtts i Sverige, med undantag för ett avsnitt som handlar om ett av Storbritanniens största rån genom tiderna. Bland annat tas det uppmärksammade helikopterrånet upp i ett av avsnitten och några andra kända rån är Hallundarånet 2005, Akallarånet samma år och tavelkuppen mot Moderna Museet 1993.

Snutsnack

En annan podd som kan rekommenderas för den som gillar true crime är Snutsnack. Podden leds av den före detta polisen Hasse Brontén som intervjuar poliser om deras arbete förr och nu. Podden hade premiär hösten 2017 och är snart uppe i 100 avsnitt.

Rendly