Skydda viktiga papper och föremål från tjuven

Att skydda det man håller kärt eller sådant som man är extra rädd om är i regel en självklarhet. Men att lägga sakerna i en låda, under madrassen eller i en ficka kommer inte att stoppa tjuven. Men vilka andra alternativ finns det, som faktiskt fungerar?

Bra former av förvaring

I ett arkivskåp ligger saker man är rädd om betydligt tryggare. Skåpet är tillverkat av plåt, och går att låsa med antingen ett eller flera lås. Många skåp kan dessutom bultas fast i väggar eller golv, vilket medför att en tjuven inte bara kan ta dem med sig. I arkivskåpet kan man lägga allt från mobiltelefoner till datorer, viktiga papper, smycken, pengar och en hel del annat som man inte vill att obehöriga ska komma åt. Med tanke på att många arkivskåp också skyddar mot brand är sakerna också skyddade om det skulle börja brinna.

Hur vanligt är det med inbrott?

Inbrott är faktiskt vanligare än man kan tro. Det finns olika typer av inbrott och man kan bli av med fler eller färre föremål. Det beror på hur bra eller dåligt tjuvarna lyckas. Är värdesakerna inlåsta i ett värdeskåp kommer tjuvarna inte åt dem och inbrottet blir misslyckat. Inbrotten är som vanligast under de mörkare årstiderna, samt då många är bortresta. Både när det gäller företagsinbrott och bostadsinbrott förekommer minst ett hundratal av dem varje år och det är lågt räknat.

Arkivskåp och försäkring

Om man har värdefulla föremål kan det vara bra att låsa in dem i ett arkivskåp. Om ett sådant används kan det också vara lättare att få ut pengar på försäkringen om tjuvarna trots allt kommer åt föremålen. Om man har ett arkivskåp är det dock klokt att kontrollera så det verkligen är godkänt. Är så inte fallet kan det rent av bli svårare att få ut sina pengar.

Olika storlekar på arkivskåpen

Arkivskåp finns i flera olika storlekar. Ett mindre skåp kan vara praktiskt om man bara ska förvara en surfplatta och kanske några papper. Vill man lägga in hela pärmar, bokföring och mycket annat kan det behövas ett större skåp. Innan man väljer ett skåp kan det vara klokt att jämföra de olika modellerna. Tänk också på att arkivskåp som är godkända och som skyddar mot brand väger en hel del. Om skåpet ska bäras upp för flera trappor och man egentligen inte behöver ett stort skåp kan det vara klokt att välja en mindre variant.

Dölja sitt arkivskåp

Det finns möjlighet att gömma sina arkivskåp. Vissa mindre modeller är till exempel utformade som en bok. De går inte att sätta fast, men å andra sidan passar de in i bokhyllan och syns inte vidare mycket. Det kan också gå att gömma ett litet arkivskåp långt bak i en bokhylla för att sedan placera böcker eller andra saker framför det. På så sätt får tjuvarna också svårare att hitta arkivskåpet.

Rendly