Maskeradligan – rånare utklädda till poliser

Maskeradligan var en rånarliga, bestående av fem personer, som härjade i Stockholmstrakten under mitten av 1980-talet men även till viss del under tidigt 90-tal. Ledare för ligan var Mats Rimdahl som har en bakgrund inom det militära där han tidigare var officer.

Ligans första rån var mot Akademibokhandeln i Stockholm i februari 1985 där man lyckades komma över dagskassan på närmare en miljon kronor. Sitt namn till trots använde sig ligan inte av maskeradkläder utan stal istället riktiga uniformer tillhörande polis, militär, flygbolag med mera. Bland annat stals uniformer från polisen i Ågesta i augusti samma år. Genom att iklä sig de stulna polisuniformerna lyckades dessutom en av ligamedlemmarna hämta ut en polisbil som var inne för reparation på en bilverkstad.

Tränade på att bete sig som poliser

Nu hade Maskeradligan alltså tillgång till både äkta polisuniformer och en riktig polisbil med polisradio och hela kittet. För att bli riktigt varma i kläderna, eller rättare sagt uniformerna, gav de sig ut på små landsortsvägar och började stoppade intet ont anande bilister för att träna på att uppträda som riktiga poliser.

De stal dock även vapen som kom att användas vid senare brott. Bland annat gjordes ett inbrott i ett hemvärnsförråd i Västerhaninge, månaden efter rånet mot Akademibokhandeln, där sprängdeg, handgranater och sprängpatroner stals.

Med hjälp av polisuniformerna rånades flera Konsumbutiker, då en av ligamedlemmarna tidigare hade jobbat med att köra ut gods till dessa och var bekant med rutinerna. Samma månad som polisbilen stals rånade Maskeradligan en Konsumbutik i Södertälje, i full polismundering. Personalen trodde först att det var riktiga poliser som kom via personalingången, men ganska snart började de fatta misstankar. Då var det dock för sent eftersom rånarna redan hade släppts in. Året därpå, 1986, rånades flera andra Konsumbutiker och två privatpersoner rånades dessutom på mer än 100.000 kronor av de polisutklädda ligamedlemmarna. De stal även dyrbar utrustning ur en polisbil.

Sveriges största rån för sin tid

Ett av de mer spektakulära rånen som Maskeradligan utförde skedde också detta år. Det var i maj 1986 som de rånade en värdetransport i Enskede i södra Stockholm. De lyckades då få med sig ett rånbyte på 3,6 miljoner kronor och det var på den tiden det största rånet någonsin i Sverige. Ett vanligt tillvägagångssätt som Maskeradligan använde sig av vid ett flertal av sina rån för att neutralisera personer, som väktare och liknande som kom i deras väg, var att spruta tårgasspray i ansiktet på dem.

I september 1986 lyckades dock polisen slutligen knäcka ligan och ledaren Mats Rimdahl dömdes till 10 års fängelse. För den som vill veta mer om Maskeradligan finns en drygt timme lång P3 dokumentär om ligan på Sveriges Radios webbsida. I dokumentären berättar för första gången en av de dåvarande medlemmarna i den fruktade ligan om hur det gick till.

Rendly