Arlandarånet

Arlandarånet har gått till historien som ett av de mest spektakulära rånen i Sverige. Faktum är att det räknas som ett av de största rånen i svensk kriminalhistoria och det var en händelse som fick många och vidsträckta efterföljder. Än idag har ingen dömts för brottet och rånbytet har aldrig återfunnits.

Brottets tidslinje

Det var en tidig sommarmorgon 2002 som ett plan lastat med kontanter i utländska valutor landade på Arlanda flygplats. Planet möttes av väktare från två säkerhetsbolag som skulle transportera pengarna vidare till sina slutdestinationer. Istället för ett rutinuppdrag ställs de istället ansikte mot ansikte med tre maskerade och beväpnade vän som kommer körande i hög fart. Männen riktar automatkarbiner mot väktarna och lastar över 13 säckar fulla med pengar i sin bil. Trots att väktarna försöker stoppa rånarna på olika sätt kommer de undan och kan fly från platsen och det massiva polisuppbåd som snart jagar dem dygnet runt. Bytet skall ha uppgått till ca 44 miljoner svenska kronor, pengar som aldrig har återfunnits.

Brottet preskriberas

Trots den stora polisinsatsen har ingen kunnat gripas eller åtalas för brottet, som fortfarande klassas som oläst. Under utredningen har 15 personer meddelats misstanke om inblandning och fem har frihetsberövats under perioder. Brottet preskriberades i juni 2017. Då hade det gått 15 år sedan själva brottet begicks. Preskriberingen innebär att eventuella gärningsmän skulle kunna promenera in på ansvarig åklagares kontor och erkänna sin medverkan i brottet utan att beläggas med några repressalier.

Tar på sig skulden

Detta är också vad som har skett. En person, Leo “Kinesen” Carmona, har själv gått ut och berättat att han var en av de som planerade och genomförde rånet. Han sitter redan dömd för att ha beställt mordet på en annan person som har koppling till rånet. Han vill inte berätta vilka andra som varit delaktiga, men kan dock avskriva vissa personer som polisen misstänkt.

Rendly